Събития
 
  The Great Conflict / Големият конфликт Големият конфликт се очертава като "официално" име за борба между силите на Светлината и тези на Тъмнината. Само Tyrael пряко се намесва в смъртоносна свада срещу машинациите на ада, докато други ангели като например Hadriel се въздържат от действия. Tyrael се разглежда като "бунтар" от Небесата поради своите действия в това отношение, според Декард Кейн и диалог в началото на Act IV. Крайната цел на конфликта също никога не се обсъжда, но изглежда, че целта на Ада е за събаряне, завземане или унищожаване на небето.    
       
  The Sin War /
Войната на греховете
Идването на Големият конфликт в смъртния свят е известен като Sin War. Ангели и Демони, прикрити и бродейки сред хора, тайно се опитват да привлечат смъртни към каузите им. С течение на времето, силите на мрака открили, че смъртните се повлявали много повече на груба сила, отколкото на словестна принуда, и така започва терорът върху човека. Ангелите защитавали смъртните от злото, но методите, които използвали често настройвали хората срещу самите тях.

Ожесточените битки били много чести, но те били далеч от погледите на хората. Само няколко "просветени" души са знаели за свръхестествени същества, които ходят тайно сред масите на човечеството. Мощни смъртни се надигат и приемат предизвикателството на войната, като се присединяват към двата лагера на Големият конфликт. Легендарните дела на тези велики смъртни воини печелят уважението и омразата на външните светове. По-малките демони изпитали завист към тези могъщи смъртни и се обявили тотално срещу човечеството.

Ревността към човека довежда до тежки, брутални актове на насилие от страна на демоните срещу смъртното царство. Някои мъже се учат от тази дълбока омраза и я използват срещу обитателите на подземния свят. Един такъв смъртен, Horazon на Summoner, призовавал демони и след това ги пречупвал и подчинявал на волята си. Horazon, заедно с брат си Bartuc, са били членове на Източен магьосник - клан, известен като Vizjerei. Този мистичен клан проучва начините на демоните и каталогизира историята им от поколения. Оправомощен от това знание, Horazon бил в състояние да поеме работата на Vizjerei за свойте перверзни и луд цели. Обитателите на Ада искали отмъщение срещу този смел простосмъртен, но Horazon успял да остане добре защитени в рамките на неговият Arcane Sanctuary.

Bartuc, брат на Horazon, в крайна сметка бил привлечен на страната на мрака. Той получил изключително здраве и дълголетие, воювал заедно с легионите на Ада срещу прокълнатият Vizjerei, и срещу брат си. Въпреки, че Bartuc е известен сред воините на много светове, господството му в битка идва с ужасна цена. Една неутолима жажда за кръв на смъртен кипи във всяка негова мисъл и дело. Bartuc скоро става неконтролируем и се къпе в кръвта на враговете си. Сега е познат само като Warlord of Blood.
   
       
  The Dark Exile/ Тъмното Изгнание The Dark Exiled се нарича времето, когато четирите Lesser Evils (Andariel, Duriel, Azmodan и Белиал) изгонили трите Prime Evils (Мефисто, Баал и Диабло) от полагащото им се място в Ада. The Lesser Evils мислили, че тримата не са готови да се борят срещу силите на Рая, след идването на човека в войната. Не дълго след това, Azmodan и Белиал се обърнали един срещу друг, създавайки гражданска война в Ада, което вероятно обяснява отсъствието им от Diablo 2.

В Diablo II: Акт IV Izual казва, че Тримата планирали собственото си изгнание.
   
       
  The Binding of the Three/
Залавянето на Тримата
В древните дни, преди издигането на Западните империите,тъмни и ужасни лица, известни като трите злини са заточени в света на човека. Тези зли демони се скитали и се хранели от човешките страсти, оставяйки хаос и унищожение. Обръщали баща срещу син и подтиквали много големи народи в жестоки войни. Изгнанието им от Ада ги оставило с ненаситен глад за да донесат страдание и болка на всички, които няма да коленичат пред тях, и така тримата братя опустошавали земите от Далечния изток за безброй векове.

Бил събран таен орден от магиосници под знамето на архангелът Tyreal. Те тръгнали на лов за трите злини и сложили край на порочния им кръг. Орденът, известен като Horadrim, се състоял от магьосници от разнообразни и многобройни магьоснически-кланове на изтока. Поданици на различни магически практики и дисциплини, това вярно Братство успява да спре двама от братята в рамките на мощни артефакти наречени Soulstones.

Мефисто и Баал, хванати в Soulstones, били погребани под дюните на самотната пустиня на Източните пясъци. С тях оковани, мира започва да се утаява на земята. И все пак, в продължение на много десетилетия Horadrim продължили търсенето на третия брат, Диабло. Те знаели, че ако Господаря на Терора остана свободен никога не може да има траен мир в царството на човечеството.

Horadrim го последвали до Западните земи. След епична битка, която отнела живота на много смелчаги, Диабло бил заловен и хвърлен в затвора в рамките на последният от Soulstone-ите от група Horadrim монаси начело с Jered Cain. Тези монаси взели камъка и го занесли в Khanduras и го погребали в една усамотена пещера близо до река Talsande. Над тази пещера Horadrim построили голям манастир, от който те да могат да продължат да паят Soulstone-а. С течениято на годините Horadrim построили мрежа от катакомби под манастира където погребвали своите поданици.

Поколения изживели жовота си в Khanduras, като броят на Horadrim бавно се стопил. При липсата на начинания, и твърде малкото синове , които да го поддържат, някога мощният орден избледнял в неизвестност. В крайна сметка, великият манастир, който са построили паднал в руини. Въпреки че селото се разраствало и процъфтявало около черупката на стария манастир, никой не знаел за тъмните, тайни коридори, които се простирали в студената земята под него. Нямало кой да може дори да помисли, че червеният камък в сърцето на лабиринта пулсирал.
   
       
  The Lands of Khanduras/
Земите на Кандурас и идването на Цар Леорик
Години след последният от Horadrim починал, населението на запад нарастнало и просперирало. С течение на времето много поклонници от изток се уреждали в земите около Кандурас и скоро установили малък брой от самостоятелни царства. Някои от тези царства стопанисвали собственост и правили търговия едни с други, но избухвали спорове и броичкания. Тези боричкания не успели да нарушат мирът на Запада, даже Северното царство Westmarch доказало, че е силен съюзник на Khanduras като двете земи, се ангажирали в съвместен обмен и бартерна търговия.

През това време, смела, новата религия на Светлината, известни като Zakarum започнала да се разпространява из царството на Westmarch и в много от северните княжества. Zakarum, основана в Далечния изток, карала последователите си да влязат в светлината и да оставят тъмнината, която била в душата на всеки човек. Хората на Westmarch приели мисия на Zakarum в света. Те започнали да се обръщат и към съседите си да се поклонят пред новата вяра. Напрежението межд Westmarch и Khanduras ескалирало, като свещеници на Zakarum започнали да проповядват своите чуждестранни догми независимо дали били добре посрещнати или не.

Точно по това време великият северен лорд Леорик дошъл в Кандурас, и в името на Zakarum, се обявявил за Цар. Леорик бил дълбоко религиозен човек и дошъл с много рицари и свещеници, които представлявали негояит Орден на Светлината. Leoric и неговия доверен съветник, археопископ Лазарус, направили своя път към града на Тристрам. Леорик направил своето седалище на властта в старите руини на Манастирът, като го реконструирал да съвпада с някогашният си блясък. Въпреки че свободните хора на Кандурас не били доволни да се поставят под върховенството на внезапно провъзгласил се чужд цар, Leoric им служил с правосъдие и могъщество. В крайна сметка, хората на Кандурас започнали да вярват на Леорик, като той ги защитавал от мрака.
   
      
  The Awakening/
Пробуждането
Не много след като Леорик взел властта в Кандурас, тъмна сила отдавна заспала се пробудила под основите на манастира. Усещайки свободата в захватката си, Диабло влезнал в сънищата на археопископа Лазарус, като го повел надълбоко в тъмните лабиринти. Той бродел в запуснатите лабиринти на криптите докато накрая достигнал мястото на Soulstone-а. Без контрол над тялото или душата си, той хванал камъка и го провесил над главата си и започнал да изрича думи, отдавна забравени в света на смъртните. Лазарус строшил камъка в краката си и Диабло бил отново в света на смъртните. Въпреки свободен, той бил слаб заради дългият си престой в камъка за това пойскал тяло. Веднъж намерил носител-човек, щял да си възвърне големите сили за кратко време. Разгледал душите на хората в града над него и избрал най-силният. А именно Цар Леорик.

В продължение на много месеци Леорик се борел с злото, подтискащо го отвътре огъвайки всяка емоция и мисъл в него. Усещайки, че е обладан от някакво неизвестно зло, той скрил тайната си от свойте жреци, мислейки, че сам ще може да се справи с обладавенето заради свойте силни силни качества - но грешал. Диабло унищожил всякакво чувство за почтенност и доброта у него. Същото се отнасяло и за Лазарус, който тотално паднал под влиянието на демона, като държал в близост Леорик. Лазарус работел по новият план на господаря си, като осърдно се опитвал да вкара демоническата вяра измежду последователите на Закарум.

Нормалнте жители на Тристрам и жреците на Закарум усетили, че нещо се променя в техният господар. Някогашната му величествена гордост и форма се превърнали в объркване и деформиране. Цар Леорик станал толкова отчужден, че наредил незабавно да екзекутират всеки, който се осъмнни в негоите методи или виждания. Съседните селца, някога съзирали велик владетел в неговите очи, сега го наричали Леорик черният цар.

Движен до ръба на пълна лудост от Господарят на Терора, Леорик се отчуждил дори и от най-близките и отдадените си съветници. Lachdanan, капитан на рицарите на Ордена на Светлината и чест Шампион на Zakarum, се опитал да приеме промененият си господар такъв какъвто е. На всеки ъгъл Лазарус нападал Лахданан за това, че се съмнявал в методите на господаря си. Като напрежението между двамата растяло, накрая Лазарус го обвинил в измяна. Това разбира се, се строрило смехотворно на ордена и неговите жреци, както и на много от населението.

С всеки изминал ден лудостта на Леорик се засилвала, като Лазарус се опитвал да го прикрие по всякакъв начин пред хората и съветниците, които започвали да се съмняват в обладаване или нещо с зъл произход. Археопископът успрял да убеди налудничевият Леорик, че царството на Westmarch крие таен заговор срещу него, чиито план е да го свалят от трона и да завземат земите на Кондурас за тях си. Параноичен, той събрал цялата управа на Кондурас и обявил война на Westmarch.

Леорик не послушал съветите на съветниците и тотално ги игнорирал, като повел царската армия на война, в коятно никой не вярвал. За главнокомандващ Лазарус посочил Лахданан. Въпреки, че той също не вярвал в тази война, трябвало да води армията. Лазарус от своя страна отстранил всеки неподчинен съветник от високо ниво.
   
       
  The Darkening of Tristram/
Падането на Тристрам в Мрака
Необезпокояван, Диабло зъвзимал жалката душа на Леорик, но въпреки това видял, че нещо в него все още се бори. Лордът на Терора осъзнал, че в своята още отслабена форма няма да може да вземе пълен контрол над царя, затова потърсил други начини да сее терорът си.

Въпреки, че Дианло изоставил контрола си над Леорик, душата на царя вече била побъркана и унищожена. Лордът на Терора започнал да търси нов приемник и лесно го намерил. Още по-опиянен от господарят си, Лазарус отвлякъл единственият син на Леорик - Албрехт, като го замъкнал в най-дълбоките места на лабиринта. Безащитният млад мозък на момчето бил напълнен с ужас и терор от Диабло и той лесно взел контрол над детето.

Болка и огън преминавали през тялото на малкият принц. Албрехт безащитно гледал като на сън какво се случва около него. Ужасяващи чудовища и заклинания се надигали около него. Каменни същества излизали от стените, тъмни ритуали дигали мъртвите Хорадрими от плът и кръв, отдавна погребани в лабиринтът от катакомби под манастира, сега станали обежище на Диабло.

Древните катакомби на Хорадримите сега станали тунели потънали в кръв, дом на демони, скелети и чудовища. Подсилен от обладаването на Диабло, всеки кошмар и всяко кошмарно същество в главата на Албрехт ставало реалност. Толкова силно било всичко, че границата между света на хората и Ада се пропукала. След пълният контрол над тялото на Албрехт, то започнало да се променя. Обезформило се, големи бели рога пораснали от черепа му за да отиват на новто му демоническо тяло. Когато моментът бил подходящ, Диабло щял да излезе от катакомбите и да освободи братята си.
   
       
  The Fall of the Black King/
Падането на Черният Цар
Започналата война между Кандурас и Westmarch била просто клане за Кондурас. Лахданан събрал оцелелите и се върнали в Тристрам.

Потънал в дълбока лудост, Леорик изпаднал в ярост, когато осъзнал, че синът му е отвлечен. Отишъл в града да го претърси, като заплашвал всеки в измяна и убил много от хората в Тристрам.

След като Лахданан се върнал в града, заедно с оцелелите, потърсил конфилкт с Леорик. Той от своя страна наредил на малкото останали му стражи да убият Лахданан. Последвала битка, която се пренесла в самият манастир, и в която всички стражи на царя били убити. Лахданан пристъпил към царя и бавно извадил меча си. В момент на жестока ярост той посякъл черното вледенено сърце на царя. Последвал углошителен смъртен вик.
   
       
  The Reign of Diablo/
Господството на Диабло
Черният Цар бил мъртъв. Убит от собственият си Орден. Албрехт все още липсвал, а хората гледали към безжизненият Тристрам и осъзнали, че проблемите тепърва започвали. Ярка светлина била видяна да блести отвътре в манастира. Черни и червени безформени същества били забелязани в катедралата. Вятърът носел писъци на ужас от дълбините на манастира. Било ясно, че нещо ужасяващо се случвало с някога святото място.

Много забегнали от Тристрам, търсейки спасение в съседните кралства от сенките на прокълнатият манастир. Само неколцина смели решили да останат в града, като бивали отвличани през нощта от всякакви адски същества и завличани в катакомбите. Без цар, без закони много от останалите в града хора се страхували, че и те ще бъдат завлечени в дълбините на тъмните лабиринти. Все още липсваш, много от хората се чудели къде е Албрехт. Лазарус се възползвал от това и накарал група от хора да влязат заедно с него в лабиринта да го търсят. Въоражени с лопати, коси и мотики те безстрашно навлезли в дълбоките катакомби, в самият ад. Няколкото оцелели преживяването се върнали със смъртоносни рани, които дори лечител не можел да излекува. Терор обзел сърцата на всички жители на Тристрам, терор , който не били усещали никога до сега.

Диабло започнал да възвръща загубената си сила, знаейки, че времето на победата му идва...
   
       
  Светът и Местностите  
     
  The Sanctuary/
Чистилището
Светът на хората в Диабло се нарича The Sanctuary. Карта на Света преди унищожаването на Worldstone - тук. Диабло 1, 2.

Карта на Света след унищожаването на Worldstone - тук. Диабло 3.

 
       
  The Burning Hell / Адът В Burning Hells, Или просто Ад е пребиваването на Демони и Големите злини - Diablo, Ваал, И Мефисто. От тук те пускат своите атаки срещу смъртни и небесните равнини.

В Diablo II играчът влиза The Burning Hells да убие Диабло. Зоната е подобна на тази, описана в гръцката митология, с пътеки направени от черен камък заобиколен от лава и пълни с ужасни чудовища и забравени грешни души хванати в капана на съдбата им. Пътуването през Ада става чрез Pandemonium крепостта. Местностите на Ада са Outer Steppes, Plains of Despair, City of the Damned, River of Flame, Hellforge и Chaos Sanctuary.

В Diablo I, Вашият герой слиза в Ада за да убие Diablo. За разлика от ада на Diablo II, Този ад е тъмен и мрачен, пълен с органи и кръв и страшна музика.
   
         
       
  High Heavens / Раят В Високото небе са духовните сили и място светлината. Армиите на Рая са командвани от Архангели на Angiris съвет.

Войната между Рая и Ада бушува много преди съществуването на смъртните. И двете страни са спечелили и загубили много от конфликта. Основната цел на Небето е премахването на болката, страданието и греха, докато Ада ще се радва да пороби смъртен човек в гнева на унищожаване и греха. Небето се бие за запазване перфектен ред и хармония между всички хора. То защитава човечеството от корупцията, алчността и разрушенията, причинени от Горящият ад.

Гражданите на Рая са Ангели, И те са ръководени от Архангели, които обикновено са по-силни от самите Ангели. Тези Архангели са сформирали Съвета на име на Angiris. Заедно те определят правилата, по които Раят се оправлява.
   
       
  Tristram / Тристрам Главното място, където историята, описана по горе се случва. От краят и започва Диабло 1, чието действие изцяло се развива в Тристрам и манастира. В Диабло 2 Тристрам е в руини опустошен, след като героят убива Диабло и забива камъка в главата си. Така започва Диабло 2. В Диабло 3 концепцията е за нов възстановен Тристрам.
NPC's:
# Adria
# Celia
# Complete Nut
# Deckard Cain
# Farnham
# Gillian
# Griswold
# Kael Rills
# Lester
# Ogden
# Pepin
# Wirt
Diablo 1 Tristram - тук.

3D Tristram Карта - тук.

Diablo 2 Tristram - тук.

Diablo 3 Tristram - тук.
 
       
  The Silver City /
Сребърният Град
Легендарният Силвър Сити е столица на Раят. В него се намира и Angiris съвета.

Не е известно много за града, но се казва, че небето там е ясно като кристал и се отразява върху величествени кули от стъкло.
   
       
  Aranoch Aranoch е регионът, който се намира на източната страна на Tamoe планинска верига, Които линии на източната граница на западните царства, който действа като естествена бариера в тези провинции. Въпреки че непроходими в повечето области, тези планини притежават огромна и буйни гори. Тези гори щанд в рязък контраст с мрачни Wastelands, разположена далеч от тях на изток

С една от най-суровите климатични системи в света, пустините на Aranoch костват живота на много всяка година. Само най-сигурните и високо обучени номади могат да оцелеят по-дълго от няколко часа в този изгарящ околната среда ад.

Точно в тази пустощ се намира бижуто - градът Lut Gholein
   
       
  Kehjistan На източния край на Двоините море лежат смарагдовите джунгли на Kehjistan. Няколко хиляди години назад, ловец-събирач намерил и се насочил към буйните, плодородни дъждовни гори на Kehjistan. Но имало и нещо друго, географията на Kehjistan била пълна с възлите на магически енергии, и в крайна сметка тези с вродени, мистериозен способности започнали да долавят и опознават тези сили, събиращи се в групи за уреждане на тези специални области. Тук били зародени първите магически кланове като - Vizjerei.

Географски, Kehjistan обхваща почти една трета от източното полукълбо на Светилището. Столицата е Kurast, която в момента е добре окрепена с магически защити.
   
       
  Entsteig Entsteig е част от региона, известен като Западните царства, Заедно със земите на Westmarch и Khanduras. Entsteig е известен като родината на Sisters of the Sightless Eye.

Entsteig граничи с Dreadlands ( някогашните Планини на Варварите).. На картата на света в Диабло 3, Entsteig е посочен като собствен град, и така може да се яви в следващата игра.
   
       
  Mount Arreat Mount Arreat е най-високата планина близо до Harrogath, Както и мястото, където се намира Worldstone, И е под обсада от Баал в Diablo II: Lord of Destruction. В подножието на планината е градът Harrogath, от където героят тръгва да проправя дългият си път към върха на планината. *Акт 5 D2: LoD.

Има трима воини на върха на планината Arreat, които защитават входа на Worldstone. Техните имена са Korlic, Madawc, И Talic. Трите воини са били призовани от Древните за да защитават върха за цяла вечност. Когато стигнете до върха ви трябва да се изправите срещу трите воини в битка, за да влезете в крепостта.

Макар че Древните Варвари забавили Баал, той получил ключа от Nihlathak,като това му позволява да премине. Worldstone в крайна сметка беше развален от Ваал и така се наложи неговото унищожение от Архангел Tyrael.
   
       
  Xiansai Остров Xiansai (произнася се приблизително същите да Shee-ен-Сай) Се намира в Северо-източна страна на Tur Dulra.

Нищо не се знае по отношение на острова, освен местоположението му на картата на Светилището, но там се шират спекулации по отношение на ясното азиатско име.
   
       
  Khanduras Тук се развива действието на Пред-Диабло и Диабло 1 историята, където се намира градът Тристрам и историята за Цар Леорик. За поверче инфо прочети The Land Of Khanduras в раздел Събития.    
       
  Scosglen Scosglen е географска област в Светилището. Това е домът на Друидите.

След Магьосническата Война ( тази между Бартук и брат му Хоразон) , група от варвари от върха на планината Arreat избягали в дебрите на Scosglen. Там, в високи кули варварите се провърнали в друиди и се е научил да контролират времето, животни, и се е научили да shapeshift-ват. Scosglen е обитавана от друидите и досега.
   
       
  Ureh Ureh, the Light of Lights е град, който се появи в третия роман от поредицата Diablo, Кралство на сянката Автор Ричард А. Кнаак през 2002 година. Ureh се говори, че е изгубен град, разположен на склоновете на Mount Nymyr , които с помощта на местните магьосниците, отворили вход към Рая, оставяйки всичките си съкровища на Светилището. Следващата информация за градът ще дойде в Диабло 3.






Тук за голямо изображение.
 
       
  Westmarch Westmarch е едно от Западните царства, С Entsteig и Khanduras. Името може да се отнася до столицата на кралство, въпреки че включена карта с Diablo II употреба сякаш да покаже, че Duncraig е бил столица на Westmarch. Най-вероятно ще се появи в Diablo 3, Както и няколко нови обекти в града на Кралство са на световната карта на Diablo III.    
       
  Кланове, Ордени, Съвети  
     
  The Horadrim Horadrim е древно братство на магиосници, създадено от Архангел Tyrael за борбата срещу трите злини-представяни от Диабло, Мефисто и Баал, когато те са били заточени в смъртното царство. Известни членове включват Tal Rasha, Jered Кейн и Декард Кейн. Декард Кейн е последният от Horadrim и е обучен в ерудиция и историята на мистериозното.

Формиран от три основни родове магьосници от източната част, Архангел Tyrael им възложил задачата да победят тримата, които опустошавали смъртното царство. Tyrael дава на Horadrim три Soulstones, които да държат душуте на демоните, след са победени.

Мефисто, Господарят на омразата, е победен и заловен в Kehjistan, лишени от свобода под храма на Светлината в Kurast, като Zakarum монасите са натоварени със задачата да защитават Soulstone-а.

Diablo и Баал бягат на запад в Aranoch, където Баал се скрива в града на Лут Gholein за три дни. След това той се отправя на север в пустинята,но само на няколко километра след това, Horadrim го атакуват отново. По време на боя, една от атаките на Баал разбива свещеният Soulstone, който е трябвало да го затвори. Великият магьосник и лидер на клана Tal Rasha успява да покори Господят на Унищожението, но разбитият камък не можел да държи демона, затова Tal Rasha поискал да съхрани Баал в себе си. Всички от оцелелите биват затворени заедно с лидера си в гроб под пясъците на пустинята, където душата му ще се бори с демона за цяла вечност.

Джеред Кейн и останалите Horadrim проследяват Диабло на запад до Khanduras по терора, който оставял след себе си, където и да отиде. След епична битка, Diablo бил затворен в рамките на останалият Soulstone, като го поставили на дъното на голям лабиринт в катедралата в град Тристрам.

Тримата били затворени до един. Бавно Хорадримите ставали все по-малко и по-малко докато накрая останал само един - Декард Кейн, който останал в Тристрам, докато Диабло не обсебил странстващият герой- Тhe Wanderer. Кланът е една от основните ключови фракции на Диабло. Отпечатакът им е навсяъкде - Horadric = нещо което принадлежи на кланът Horadrim.
   
       
  Angiris Council /
Архангелският Съвет
Angiris съвета е група от пет Архангели, приема се за най-мощните и мъдри Ангели на небето, те го управляват и властват над него. Когато съветът взима решение се ползва вот от мнозинство и тъй като са 5 члена никога няма равен вот и винаги се взима решение. Съветът действа от легендарния Силвър Сити.

Членове:
-Auriel
-Imperius
-Itherael
-Malthael
-Tyrael


Изгонени членове:
-Inarius ( създателят на света Sanctuary )
   
       
  Nephalem Nephalem са първото поколение от хора в Sanctuary. Хибриди между Демон и Ангел те са деца на Inarius и Lilith. Известни също като децата на Светилището в The Sin War книгите. Те са преки потомци на ангели и демони, С потенциал да бъдат още по-голями от тях. Смята се, че такива хора са Bul-Kathos, Rathma, и Еsu. Децата им са настоящите Barbarian, Necromancer, and Sorceress, които ние знаем днес в Diablo Вселената.

Благодарение на Worldstone, Силата на Nephalem бавно пада с всяко поколение, което прави всяко ново поколение по-слабо и по-слабо.

Водят се спекулации, че Ancient-ите са духове на Naphalem-и.
   
       
  Vizjerei Vizjerei Mage Clan е един от най-големите магьоснически кланове с влияние в Източен Aranoch и Kehjistan. Те бяха представени за първи път в оригиналната Diablo игра в като Sorcerer класов характер, и повече от тяхната история е свързана в Diablo II.

Jerhyn, чийто е Дворецът в Lut Gholein е една стара крепост Vizjerei, което е и причината на портала на Arcane Sanctuary да се намира в двореца. Drognan в Lut Gholein всъщност е бивш магьосник Vizjerei, но няма информация за причината той вече не е един.

Докато Vizjerei са с дълга история на практикуването на елементарна магия, те са най-забележителните за двете ренегат Маги, Horazon и Bartuc, който експериментира с демоничната магия. Bartuc иска да за съюзник силите на злото, докато Horazon поробва демоните на волята си. В края Horazon разбрал, че и двамата са били измамени от злото и събрал силите си за да убие Bartuc. В Vizjerei работил с Свещеници от Rathma за да се гарантира, че Bartuc не би могъл да възкръсне. Horazon след това отишъл в самоналожено изгнание като станал Arcane Sanctuary, докато Bartuc и тялото му са били разделени и запечатан в две различни пещери. (По-късно той се появява в формата на Council - като minion на Баал в третата вълна. Bartuc The Bloody)

След това е създаването на Viz-Jaqtaar - известен също като Ордена на Маг-убииците, или Assassin (клас в експанжъна), който е трябвало да действа срещу Магьосници, които могат да постигнат подобни дълбочини на корупцията.

След като Diablo е победен под Тристрам и Andariel убита в Khanduras, Horazon все още е предполагано, че е жив, заради магиосникът, който се появява в краят на Arcane Sanctuary, но се оказва, че този не е Хоразон, ами просто Визджерей маг
ьосник, който се прави на него и който е погълнат от Arcane Sanctuary.
   
       
  Ammuit Clan Няма информация за този клан.    
       
  Bear Tribe Варварите, които са от силните племе мечка са майстори на боздуган. Войн майстори упражняват тези оръжия, от обикновени дървени пръчки до съвременни, брони в разрез с фланец боздуган, за да постигнат унищожителен ефект. Тъй като шаманът мечка, Koth, казва за тези, които благоприятстват нож и брадва, "When you are beset by hordes of the walking dead, do not come weeping to me if you have turned away from the wisdom of the Bear."    
       
  Brotherhood of the Bough Братството на клонка е монашество, което съществува в непроходима пустиня, където хората си били принудени да избягат след като е завладян от армията навлезе на хората.

Поради голямата им загуба, тези хора обещали да станат майстори на изкуството на бой. При липсата на ресурси като желязо, са се научават да използват голи ръце и обикновени дървени дъги като смъртоносно оръжие, и не зависят от метални доспехи за осигуряване на защита в битка срещу врага с които се сблъскват. Вместо това, те разчитат на бързината и концентрацията. В тежкият им роден климат, те са били принудени да намират храна в най-малко вероятните места. С течение на времето, това подпомогнало за усъвършенстването на визуалното им възприятие до почти свръхестествено равнище.

В Diablo: Hellfire, Класът Монк се смята, че е дошъл в Тристрам заради тъмна болест, която е паднала върху неговата родина, и много от неговите хора са умрели.
   
       
  Clan of the Seven Stones Кланът на Седемте камъни е Umbaru племе. То често се ангажира в племенни войни с племената на Опушената долина и Five Hills, така че те могат да захранват доставка на суровини за човешки жертви, че тяхната цивилизация се върти наоколо.

Подобно на останалата части от Umbaru, клана е в период на социални вълнения поради инцидент станал около техните най-актуални воини.
   
       
  Crane Tribe Използват копия или Polearms, като зачитат дистанцията в бой. Благодарение на копието те могат да убият противник с един удар и то без да бъдат докоснати. Дължината на копието им позволява да се бият на разстояние от противниците си.    
       
  Ennead Clan Няма информация за този клан.    
       
  Henknoc Tribe Няма информация за този клан.    
       
  High Council of Zakarum Владетелят на Закарумските жреци - Cantor и Sexton ( чудовища в Акт 3 в Диабло 2 - лекуват и кастват Близард ). Ръководен от Que-Hegan.

""
Que-Hegan - Que-Hegan е най-висшият божествен орган на Zakarum вярата. Khalim е имал този високопоставена роля за известно време, но е било заклан, когато не се предава пред Мефисто. Sankekur е наследник Khalim като Que-Hegan, и изпраща съобщение до Архиепископ Лазарус с информацията за лишеният от свобода Мефисто. Sankekur в крайна сметка станал домакин на Господаря на Омразата.
""

Въпреки, че те някога са били благородни, верни служители на Светлината, паднали под Мефистовата власт, след като той бил хвърлен в затвора в храма на Светлината в Travincal. Сега те са посветени служители на Господаря на Омразата, като го снабдяват с информация и изпълнение на неговите заповеди, като ги предава на заблудените си последователи.

The High Council е превърнат в Council Member - демони и играчи са поръчали за убиване на Висшия съвет, за да освободи страната от Zakarum и неговият хват. Когато на Висшия съвет е унищожен, Zakarum фанатиците и поданици вече няма атакауват, но вместо това бягат, когато играчът дойде.
Моментно устройство на
High Council of Zakarum:

Que-Hegan (Mephisto)

Bremm Sparkfist • Ismail Vilehand • Geleb Flamefinger • Maffer Dragonhand • Toorc Icefist • Wyand Voidbringer

Срещат се и няколко неименити последователи предвождани от Бартук преди битката с Баал.
   
       
  Hand of Zakarum Ръката на Zakarum е името, дадено на вторият Паладински орден, които е бил използван за убиване на всички не-последователи на Светлината. В крайна сметка, ръката на Zakarum дължала своето бавно разпадане на стабилната корупцията на Zakarum свещеничеството от Мефисто.    
       
  Knights of Khanduras Известни още, като "The Knights of the Order of Light" или "King Leoric's Knights". Били преджодани от Лахданан. Цялата история ще намерите в Събития.    
       
  Knights of Westmarch Това е орденът, от който произлиза Паладинът в Диабло 2. Това е орденът, който разбива армията на Knights of Khanduras водена от Лахданан по заповед на Леорик. Много голяма част от ордена е наследствен на Hand of Zakarum в миналото.    
      
  Order of the Gauntlet Няма информация за този клан.    
       
  Shadow Wolf Tribe Варварите от това племе са маистори на брадвата. Заедно с нея те си служели и с остро нокти и вълчи захапки дошли от съжителството им с глутниците от вълци. Първите им брадви били камък прикрепен към дървена пръчка, но не след дълго, когато усвоили желязото и майсторството на Bul-Kathos за правене на мечове, те успяли до толкова да осъвършенстват брадвите си, че да са не по-малко силни от мечовете на бойното поле.    
       
  Sisterhood of the Sightless Eye Това е кланът на Rogues познати ни като наемниците от Акт 1 в Диабло 2.    
       
  Skatsim Skatsim е религия в Kehjistan преди възхода на Zakarum, И е представено така позната като "Старата религия".

Въпреки, че Skatsim изглежда са забравили, тъй като се увеличи (и евентуално корупция) на Zakarum, има една шепа Skatsimi артефакти, които остават в джунглите на Kurast. Един такъв артефакт е свещена кама, известен като Gidbinn.
Друг е Черната книга, Написана от един мъдрец на име Лам Есен, който е изучавал Skatsimi обреди, както и ефекта на Prime Evils в света. Книгата била считана за ерес от Zakarum и тя се загубила някъде по руините на Кураст.
   
       
  Skeld Clan Няма информация за този клан.    
       
  Snake Tribe Едно от седемте варварски племена на Планината Ареат. Известни са с избора им на оръжие - Копия/Spears.    
       
  Taan Clan Taan Mage Clan клан, които са съсредоточени основно върху Skatsimi Обреди.

Ormus се е отделил от Taan магьосник-клан и използва стара магия за защита на град Kurast, Той го направи с Skatsimi устрие наречено The Gidbin в куеста Акт 3 : Blade of old the Religion.
   
       
  Tribe of the Clouded Valley Umbaru племе, което често води воини за провизии с Seven Stones племето, както и Five Hills.    
       
  Tribe of the Five Hills Umbaru племе, което често води воини за провизии с Seven Stones племето, както и Clouded Valley.    
       
  Tribe of Thunder От варварските народи, племето от гръмотевица е първото, което разчита на движещата сила на времето. Торнадо опустошавало равнини им, тъй като лятото е сезон зареколта. Шаманът на племето тълкува торнадото, като знак на злото по време на мир, и като голяма победа по време на война. С спазването на силата на бурята, тези варвари се научили да подражават на въртеливо движение вихъра на циклона в атаките си. С течение на времето и племената, размесени, дали възможността за атака в начина на бурята да бъде прехвърлена до всички варварски народи. Познатият ни Whirlwind.    
       
  Viz-Jaq'taar Основан от Vizjerei да прочиства ранковете си от корумпирани магове, Viz-Jaq'taar бил сформиран от опитни убиици, които днес познаваме като Assassin.    
       
  Umbaru # Clan of the Seven Stones
# Tribe of the Clouded Valley
# Tribe of the Five Hills

Diablo 3 Witch Doctor е Umbaru. Тези племена са в чести между-племенни воини за провизии и контрол над земята.
   
       
  Zann Esu Clan Един от най-древните кланове в сета, за който не се знае много. Единственото известно, е че служителите му представят магията в най-чистата и форма. Sorceress от Диабло 2 е член на този стар клан.    
       
  Zakarum Zakarum е една от религиите, посветени на Светлината. Те са участвали в възкресението на Prime Evils.

Сформиране:
В миналото, Архангел Yaerius посетил младият Akarat и му разкрил, каноните на религията на Zakarum. Тези учения подчертават борбата с всичко зло, и възприемане, с пълна отдаденост, на Светлината. Ангелът назначил Akarat да бъде пророк на тези нови учения, и заповядал да разнесат думата за новата религия на хората от всички страни. Тази нова религия говори директно на обикновения човек, и на народа на Kurast. Те изпратили учениците през Kehjistan за разпространението на Закарум. Популярни религиозни лидери скоро изникнали, одобрени от новата църква, и в рамките на половин век Zakarum станала доминиращата вяра в целият Изток.

Организация:
Средището е основоположено в град Travincal - Kurast. Техният най-висок ранг са, High Council of Zakarum, който властвали от величественият Храм на светлината в средата на Travincal. На чело на Zakarum и съвета бил Que-Hegan, ранг на Благочестива фигура, подобна на реалния свят, папа.

Zakarumite - Святата армия се състояла от сложна йерархия на много нива. Най-високата е на Que-Hegan и седем архиепископа.

В момента:
След залавянето на Мефисто, Soulstone-на му бил погребан дълбоко под храма на Светлината. Там, Мефисто разпространявал влиянието си над всички в редиците Zakarum. Той ги принуждил да се създаде Compelling Orb, чрез които той разпространявал влиянието си не само в храма ами над всички в Kurast. Единственият, който му се противопоставил бил Que-Hegan-ънат, Khalim. Той бил брутално разкъсан на парчета, а те били захвърлени и кътчетата на Кураст.

Мефисто заповядва на Висшия съвет да разбие Soulstone-а си. Шест парчета от Soulstone били дадени на Висшия съвет и неговите съветници. Седмият и най-големият къс от глинен съд бил забит в Sankekur, който се превърнал в олицетворение на живот за Мефисто. Той използвал новопридобитите си последователи да му доставят енергия и храна под формата на човешки жертви.

Скоро, Мефисто облагодетелстван изпратил своя лакей, Архиепископ Лазарус в горите на Westmarch, за да освободи Diablo в Тристрам. Храмът на Zakarum загубил предишната си слава и на Храма на Светлината скоро бил преименуван на Blackened Temple. Орди от фанатици Zakarumite продължат да се пускат на поразия в някога блестящите улици на Travincal, тероризирайки местните жители.
   
       
  Priests of Rathma Oт този орден идват и Necromancer-ите в Диабло 2.    
       
  Trag'Oul Trag'Oul е огромен дракон, на чийто крила той държи света. Почитан от Necromancers от култа на Rathma, А в замяна той им дава магиите, които знаят.

Той е описван като съзвездие от звезди, във всяка от които е показана различна страна на живота - минало, настояще и бъдеще да бъде направен, така че не може да се види определено бъдеще.